1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Hibrit Motor Teknolojisi Nedir, Avantajları Ve Dezavantajları

Hibrit Motor Teknolojisi Nedir, Avantajları Ve Dezavantajları

«
Hibrit Motor Teknolojisi Nedir, Avantajları Ve Dezavantajları

Hibrit motor teknolojisi nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Denilince fosil yakıt tüketen araçların yerine çevre dostu yenilikçi motor olarak araçların evrim geçirme olayıdır. Peki, hibrit motorlu araçlar avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Günümüzde gelişme gösteren teknolojik olanaklar neticesinde petrol ürünleri başta olmak üzere yoğun tüketimi olan fosil yakıtlar yerine çevre dostu, düşük maliyetli enerji kaynakları yerini almaktadır. Petrol ürünlerindeki sürekli olan fiyat artışı, hava kirliliği neticesinde ozon tabakasında meydana gelen delik yeni enerji kaynaklarının arayışına neden oldu. Diğer yandan ileriki zamanlarda petrolün tükenmeye yüz tutması farklı enerji kaynaklarıyla çalışan otomobillerin üretilmesine olanak sağladı.

Bu kapsamda geliştirilen hibrit motorlu araçlar sayesinde çevreye salınan karbon miktarı oldukça fazla düşüş gösterecektir. Diğer taşıtlarla kıyaslama yapılması durumunda hibrit motorlu araçlar da çok az benzine ihtiyaç duyulur. Bu nedenden dolayı hem bütçeye ve çevreye fazla zarar olmaz.

Hibrit Motor Nedir?

Hibrit motor teknolojisi ilk olarak 1902 yılına rastlar. 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından elektrik ve benzinle çalışacak motorun tasarımını yapmıştır. Bu motorun adına da mixte-wagen adını verdi. Bundan sonra Avusturyalı vagon üreticisi ile yapılan anlaşma ile 4 silindirli motora elektrikli motor, akü ve jeneratör eklenerek günümüzde üretilen hibrit teknolojisine yakın araç motoru geliştirildi.

Bu tasarım otomobilde elektrikli motor ve benzin kullanımı aynı anda yapıldı. Benzinle çalışmakta olan motor durduğu vakit, gücünü aküden alacak olan elektrikli motor devreye girmektedir. Daha sonraları bu sistem geliştirilip günümüzdeki sistem ortaya çıktı.

Hibrit motor teknolojisi elektrik ve benzin ortaklaşa aracın çalışmasını sağlar. Normal benzinli araçların tersine çok az benzin tüketmektedir. Bundan dolayı fosil yakıtın tüketimi azalarak atmosfere salınan karbondioksit gaz oranı düşmektedir. Benzin ve elektrikli motorun beraber aracın çalışmasına olanak sağlayan hibrit motor gün geçtikçe popüler olmaya devam etmektedir.

Hibrit Motor Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Hibrit motor teknolojisi olan bir araç çalışma şekli yönünden elektrikli ve benzinli araçlardan farklı olmaktadır. Elektrikli araçlara biraz benzese de kullanılan parçalar çok farklıdır. Hibrit motoru olan aracın şarjı bittiği an devreye benzin girmesidir. Son teknoloji ile üretimi yapılan hibrit otomobiller benzinle çalışan içerden yanmalı motora, bataryaya ve jeneratöre sahip olmaktadır.

Benzin ile çalışan motorlardan farklı olarak ihtiyaç duyulması durumunda araç tarafından en uygun olanı devreye sokulur. Akıllı sistem denilen hibrit motor tasarımı aracın çekiş gücünü korumuş olur. Yani aracın performans kaybı tamamen ortadan kalkar.

Dik rampalarda ve çok yokuşlarda araç benzinle çalışır ve düz yolda ise elektrik devreye girerek aracın performansı sağlanmış olur. Yolun durumuna göre hangi yakıtın kullanılacağını araç kendisi belirler. Aracı çok hızlı kullanmak gerekirse elektrik motoru, jeneratör ve batarya devreye girer.

Hibrit motor teknolojisi olan araçlarda elektrikli diğer araçlar gibi devamlı şarj etmeye gerek kalınmaz. Araç kendi kendini şarj eder. Benzin kullanılacaksa araç gerekenleri kendisi ayarlar. Araç rampalarda, yüksek hızda, ani kalkışlarda ve yokuşları çıkmada benzinli motor devreye girer.

Hibrit Motorlu Araç Şarj Edilmesi

Hibrit Motor Teknolojisi Nedir, Avantajları Ve Dezavantajları
Hibrit Motor Teknolojisi Nedir, Avantajları Ve Dezavantajları

Elektrikli araçlardan ayrılan yönü hibrit motorlar aracın çalışmasında benzin ve jeneratör devreye girmektedir. Bu nedenle aracın motoru iki enerji kaynağı ile beslenir. Elektrikli araçlar belirli zamanlarda şarj istasyonlarında şarj edilmesine rağmen, hibrit motor kendi kendini şarj eder. Benzinle çalışan motor devreye girince araç kendini şarj etmeye başlar. Bundan dolayı araçta şarj prizi bulunmaz.

Kendisini şarj etme özelliği olan Rejeneratif sistem ile aracı kullanan kişi fren pedalına basması durumunda direkt olarak devreye girer. Normal olarak aracın ilerlemesini sağlayan elektrikli motor jeneratör görevini üstlenir. Frene basılarak ortaya çıkan kinetik enerji elektrik enerjisi olarak elektrikli motoru şarj eder.

Hibrit Motorun Sınıf Standartları

Önümüzdeki yıllar teknolojinin gelişmesi nedeniyle fosil yakıtların kullanımlarını tamamen kaldıracaktır. Yapılan çalışmalar nedeniyle hibrit motor sınıflandırması 4’e ayrılmaktadır.

Mikro Hibrit Sınıfı: Hibrit motorlu otomobillerin çok basit olanı bu sınıftır. Start-stop teknolojisi mikro hibrit sınıfı ürünü olarak üretildi. Araç hareket halindeyken aracın durması durumunda benzinle çalışan motor durarak benzin tüketimini aza indirmektedir.

Mild Hibrit Sınıfı: Aracı durdurmak için frene basmanız durumunda benzin motoru durdurulur. Frene basılması durumunda elektrik motorunun harcamış olduğu enerji tekrar yerine gelir.

Full Hibrit Sınıfı: Mild hibrit sınıfına ait olan aracın elektrikle çalışan motoru olduğu için full hibrit sınıfı olarak adlandırılır.

Plug-in Hibrit Sınıfı: Bu tarzdaki motorlar hem benzin hem elektrikle çalışan motor olarak bilinir.

[box type=”alert-info”]Oto Kiralama Hizmeti Nasıl Verilir?[/box]

Hibrit Motorun Avantajları

  • Çok az miktarda benzin kullanılır.
  • Bütçeye en uygun tasarrufu yapar.
  • Çevreyi korur.
  • Motorda ses yoktur.
  • Motorun devrinde hiçbir aksama olmadan vites değişimi olur.
  • Devamlı şarj edilesine gerek yoktur.
  • Kendi kendini şarj eder.

Hibrit Motorun Dezavantajı

  • Benzinli araçlara göre çok pahalıdır.
  • Tamiratı çok yüksek fiyatla olmaktadır.
  • Çok hızlı araç kullananlar için ideal değildir.
  • Şehir içinde hız limitleri ayarlı olan hibrit motorlar şehirlerarası hız nedeniyle yetersiz olur.

 

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *