Akü; bir pil bir devreye bağlandığında, yük devre boyunca hareket eder ve içinde yükleri ayıran bir kimyasal reaksiyon meydana gelir. Bu reaksiyonun gücü zamanla azalır ve pil sonunda ölür. Buna bağlı olarak da biter.
Plakalardaki aktif malzeme artık bir deşarj akımını sürdüremediğinde, bir pil “ölmektedir”. Normal olarak bir araba (veya çalıştırma) aküsü, deşarj ve şarj döngüleri sırasında meydana gelen normal genleşme ve büzülme nedeniyle aktif pozitif plaka malzemesi döküldükçe eskimektedir.
Normalde bakımlı ve uygun şekilde şarj edilmiş derin döngülü aküler, açık bağlantıya neden olan pozitif ızgara korozyonu nedeniyle doğal olarak ölür. Aktif maddenin dökülmesi ek bir nedendir. Derin döngülü pil uzun süre boşta bırakılırsa, pil yeniden şarj edildiğinde plakalar arasında dendrit kısa devreleri oluşabilir.
Kısa devre yapan hücredeki düşük dirençli köprü, elektroliti hücreden ısıtacak ve kaynatarak yüksek hacimlerde hidrojen ve oksijene neden olacaktır. Bu nedenle onları şarj ederken uygun havalandırma ve havalandırma koşulları çok önemlidir. Düzenli olarak şarj edilmeyen erken derin döngü ve başlangıç pil arızalarının yaklaşık %85’i sülfat birikiminden kaynaklanmaktadır.
Akü ve Pili
Bir pilin Şarj Durumu uzun süreler boyunca veya şarj altındayken %100’ün altına düştüğünde sülfatlanma meydana gelir. Sert kurşun sülfat kristalleri dökümleri doldurur ve plakaları kaplar. Sülfatlanmış bir pili şarj etmek, eldivenlerle ellerinizi yıkamaya çalışmak gibidir. Bu da neden biter? sorusuna bir yanıt oluşturmaktadır.
Bitmiş bir pille başa çıkmanın en yaygın yolu, pili takviye ile çalıştırmaktır. Bir arabayı takviyeyle çalıştırmak için ihtiyacınız olan tek şey, bir dizi aktarma kablosu ve işlevsel bir bataryaya sahip başka bir araba gerekebilir.
Akünüzün bittiğini keşfettiğiniz zaman bunu düzeltmenin yanı sıra garanti altına almak için arabanızdan söküp başka bir akü ile değiştirmeniz mümkündür. Güvenlik anlamında da en iyi yol tamir etmek veya aküyü değiştirmek olacaktır. Ayrıca aküyü çalışır durumda bırakmamak da ömrünü uzatacaktır.
Nasıl Seçim Yapılır?
Tüketici kullanımı için mevcut üç ana pil türü vardır. Bunlar alkali, nikel metal hidrit (NIMH) ve lityum iyondur. Her türün artıları ve eksileri vardır. Her birinin teknoloji tarihinde de ayrı bir yeri vardır.
İhtiyacınız olan pilin boyutunu hesaplamak için, bir günde beklenen tüketimi hesaplamanız ve bu toplamı (günlük watt olarak) doğru akım voltajına (volt olarak) bölmeniz gerekecektir. Bazı pillerin, özellikle kurşun asitli pillerin %50’den daha az deşarj olmasına izin verilmesi önerilmez.
İhtiyacınız olan minimum gücü elde etmek için bu sonucu (amper/gün olarak) 0,5’e bölün. 24 V’ta çalışmak, 12 V’a kıyasla gereken gücü yarıya indirmenize, hatta 48 V’ta çalışıyorsanız dörde bölmenize olanak tanır . Aynı anda çalışan birden fazla cihazınız varsa, daha fazla güce sahip olmak daha iyidir.
Kullanımlarınız için bir akü seçerken, çalışmasıyla ilgili önemli parametreleri bilmelisiniz. Pille ilgili gerçek şu ki, hiçbir pil mükemmel olmadığından tüm uygulamalar için ortak bir pil türü yoktur. Pilin bir parametresini kullanmak istiyorsanız, diğer parametrelerin tükenmesiyle başa çıkabilmelisiniz.
Örneğin, pilinizin uygulamanız için çok fazla güç sağlamasını istiyorsanız, yalnızca elektrot yüzey alanını artırarak mümkün olan hücre iç direnci en aza indirilmelidir. Bu aynı zamanda akım toplayıcılar ve iletken yardım gibi aktif olmayan bileşenleri de arttırır, bu nedenle güç elde etmek için enerji yoğunluğu takas edilir.
Seçeceğiniz malzeme yanıtı için ilk önce kullanım amacınızın belirlenmesi sizlere ışık tutacaktır. Hibrit Motor Teknolojisi Nedir, Avantajları Ve Dezavantajları yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Bir Cevap Yaz