1. Anasayfa
  2. Araba Modelleri
  3. Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansı Nasıl Alınır?

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Lisansı Nasıl Alınır?

«
elektrikli-arac-sarj-istasyonu-lisansi

Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı talebi elektrikli araçların yaygın kullanımı ile birlikte son zamanlarda daha da artmış durumdadır.

Ülkemizde elektrikli şarj istasyonu açmak isteyenlerin birtakım şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlardan biride elektrikli şarj istasyonu açmak için gerekli lisansa sahip olmaktır. Diğer şartları da yerine getirenler bu alanda faaliyet gösterebilecektir.

Şarj istasyonu açarak hizmet vermek isteyen kurumlar ya da kişiler EPDK’ya Şarj Ağı İşletmesi Lisansı için başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru yapılmasının ardından elektrikli araç şarj istasyonu kurulacağı yerdeki idarelerden iş yeri açma ruhsatı alınmak durumundadır. Gerekli onayların ve izinlerin alımından sonra yerine getirilmesi gereken birçok şart bulunmaktadır.

Yasal ve onay süreçlerinin ardından şirket, lisans şartlarını yerine getirmek durumundadır. Lisans şartları içerisindeki en önemli konulardan biri şarj ünitelerin ve alt yapının uygun olup olmamasıdır. Şart hizmetinin EPDK’nın şarj hizmetleri yönetmeliğine uygun olarak tasarlanması ve alt yapının kesintisizi bir şekilde varlığını sürdürmesi gerekmektedir.

Elektrikli Şarj İstasyonu Kurmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı alarak bu alanda çalışma sürdüreceklerin dikkat etmeleri ve bilmeleri gereken birtakım durumlar bulunmaktadır.

  • Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı en fazla 49 yıla kadar verilebilmektedir. Lisans sahibinin talebine bağlı olarak lisans süresi süre bitiminden başlamak kaydıyla uzatılabilecektir. Bu işlem için öngörülen azami lisans süresi göz önünde bulundurulacaktır.
  • Lisansını alan şirket 6 ay içinde en az 50 şarj ünitesini en az beş farklı ilçede kurmak ve şarj ağını oluşturmak durumundadır.
  • Şebeke işletmecisi kurulumun yapılacağı konumda olumlu görüş bildirmek durumundadır.
  • Otoyollardaki ünitelerin en az yüzde 50’si, şarj ağındaki ünitelerin ise en az yüzde 5’i 50 KW ve üstünde DC hızlı şarj hizmeti sağlamalıdır.
  • Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı almak bu faaliyete başlamak için tek başına yeterli değildir. Lisans şartlarını korumak amacıyla lisans süresi içinde faaliyetlerin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu araçlara oranda daha fazla çevrecidir. Bundan dolayı elektrikli araç şarj istasyonları için yönetmelikler benzin istasyonuna göre daha fazla çevrecidir. Oluşturulan projeler ve taslaklar daha fazla çevreye uyum sağlamaktadır. Bu gibi istasyonlar güneş enerjisi gibi sürdürülebilir sistemlere entegre hareket etmektedir.

DC Tipi Şarj İstasyonlarının Avantajları

elektrikli-arac-sarj-istasyonu-lisansi
Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı

Yüksek hızlı şarj istasyonu olarak elektrikli araç şarj istasyonu lisansı alınarak açılacak olan DC tipi şarj istasyonlarının avantajları şu şekildedir.

  • 22/ 450 KW kapasiteye sahiptir.
  • Hızlı şarj olma olanağı sağlar.
  • Dahili dönüştürücü cihazı görevindedir.
  • Maliyeti yüksektir fakat buna rağmen zaman tasarrufu sağlar.

AC Tipi Şarj İstasyonlarının Avantajları

alarak açılacak AC tipi şarj istasyonlarının avantajları şu şekildedir.

  • 7/ 22 KW kapasiteye sahiptir.
  • Kurulumu kolay yapılır.
  • Maliyeti düşüktür.
  • Küçük boyutta olduğu için alan avantajı sağlar.
  • Şarj hızı yavaştır. Batarya daha az zarar görür.

Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı almak isteyenlerin bu süreçte yapılması gereken işlemlerin hepsini yerine getirmesi gerekmektedir. Şarj Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanmış durumdadır.

Mercedes Benz T Serisi ile elektrikli araç modellerini buradan inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *