1. Anasayfa
  2. Meraklısına
  3. Araba Fobisi Nasıl Yenilir?

Araba Fobisi Nasıl Yenilir?

«
Araba Fobisi Nasıl Yenilir?

Araba kullanmak bazıları için bir tutku, bazıları içinse ihtiyaçtır. Bazı insanlarda da araba fobisi bulunuyor. Araba kullanmak bir yana arabaya binme fobisi bulunuyor. Psikolojik olarak insanları rahatsız eden bu durum, psikoterapilerle ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bu yazımızda araç fobisi nedir ve araba fobisi nasıl yenilir detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Araba Fobisi Nedir?

Araba Fobisi Nasıl Yenilir?
Araba Fobisi Nasıl Yenilir?

Arabaya binme, arabayı sürme gibi açıklanamayacak şekilde korku hissedilmesine araba fobisi denir. Araba fobisi de özgül fobiler arasındadır. Araç kullanma uyarıcısıyla karşı karşıya kalınca güçlü ve sürekliliği bulunan korkudur. Yapılan araştırmalar nüfusun %4.1’nin araba kullanma fobisi yaşadığını gösteriyor. Araç kullanmakla ilgili bir korkusu olanların oranı ise % 8’e kadar çıkabiliyor. Araba korkusu yaşayanlar, bu korkularının bilincindeler. Korkularının aşırı olduğunu da kabul ediyorlar. Fakat çok azı tedavi olmak için başvuruyor.

Araba Kullanma Fobisine Ne Denir?

Halk arasında araba kullanma fobisine araba sürme korkusu deniliyor. Genellikle araç sürmeyi ilk öğrenilen dönemde, yaşanan bir kaza sonucu ortaya çıkar. Kişide bıraktığı travma nedeniyle kendini araba sürme fobisi olarak gösterir.

Kapalı alan korkusu, kendini araç içinde gösterebilir. Bu korku, araç korkusunu tetikleyebilir. Araç içinden çıkamayacağı hissine kapılan kişi, panik atak yaşayabilir. Araç içinde yaşanan bu psikolojik durum, daha sonra araca binmelerde kişiyi etkileyebilir.

Arabaya Binme Fobisi Nasıl Yenilir?

Bilinçaltına yerleşen bir kazaya şahit olmak, bazı insanları derinden etkileyebiliyor. Kazaya kendileri karışmasalar bile kazanın kendi başlarına da geleceği korkusunu yaşıyorlar. Sinirleri daha kuvvetli olanlar, psikolojik destek alanlar olayı daha kısa sürede atlatıyorlar. Travma yaşayanlar, ruhi bozukluğa sahip olanlarda araba korkusu daha derin ve uzun süre etkisini gösteriyor.

Arabaya binme korkusunu sanal gerçeklikle veya psikoterapiyle yenebilirsiniz. Sanal gerçeklik, kişiyi korkularıyla yüz yüze getirmektir. Aşama aşama yansıtılan korkular karşısında kişi, kendine güven duymayı ve daha sakin kalmayı öğreniyor. Psikoterapi uygulamasında kişide yaşanan anksiyete bozukluğu tedavi ediliyor. Anksiyete zeminini temizleme, iyileştirme, güçlü arındırma teknikleri çalışmaları uygulanıyor.

Araba Sürme Fobisi Ne Yapılırsa Yenilir?

Araba sürme korkusunu yenmek için profesyonel yardım alınabileceği gibi, basit bir kaç adımla bu korkunun üstesinden gelebilirsiniz.

  1. Kendinize rahat bir ortam oluşturun; Araba sürerken yanınızdaki kişi sizi strese sokuyorsa ya arka koltuğa oturtun ya da tek başınıza yola çıkın. Araç sürerken rahat kıyafetler giyin. Rahatlatıcı müzik dinleyin. Araç içine hoşunuza giden kokular sıkın.
  2. Diyaframdan nefes almayı öğrenin/uygulayın; Araç içinde kontrolünüzü kaybedeceğinizi, panik atak yaşayacağınızı hissettiğiniz anda diyaframdan nefes alın. Burnunuzdan derin nefes alın. Havanın ciğerlerinize kadar gitmesini sağlayın. Karnınız şişmelidir. Daha sonra yavaş şekilde nefes verin. Bu işlemi birkaç kere tekrarlayın.
  3. Pozitif cümleler kullanın; Kısacası kendi kendinize terapi uygulayın. Araca binmeden önce/bindikten sonra aynaya bakarak sizi telkin edecek ve rahatlatacak cümleleri kendinize söyleyiniz.
  4. Korkularınızla yüzleşin; araba kullanma fobisi nasıl yenilir diyorsanız en etkili yolu korkularınızla yüzleşmenizdir. Korkuyla yüzleşmek demek araba kullanmanız demektir. Trafiğin sakin olduğu saatlerde, sessiz yollarda, düşük hızda araba kullanarak korkunuzu yenebilirsiniz.
  5. Küçük adımlarla korkunuzun üzerine gidin; Korkunuzu yenmek için geceleri, boş yollarda saatlerce araba sürmeye çalışmayın. Kendinizi hazır hissedinceye kadar araba kullanma fobisini yenmek için küçük adımlar atmalısınız. Arabanın anahtarı elinizde gün boyu durabilir. Arabayı sürmeden içinde oturabilirsiniz. Arabayı çalıştırıp, olduğunuz yerde motor sesini dinleyebilirsiniz. Kısa mesafe arabayı sürüp, durabilirsiniz. Kendinize güveniniz geldiğinde daha uzun mesafeler gidebilirsiniz.
  6. Yardım istemekten çekinmeyin; Çevrenizde araba kullanamama fobisi yaşayıp da bu korkuyu üzerinden atan kişiler olabilir. Bunlardan yardım isteyebilirsiniz. Böyle kişiler yoksa güvendiğiniz kişi/kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Fikirlerini dinleyebilir, araç sürerken yanınızda olmalarını isteyebilirsiniz.

Araba Fobisi Nasıl Yenilir?

Araba fobisi, yaşanan bir olay sonucunda olayın bilinçaltına yerleşmesidir. Araca binince veya yanına yaklaşınca bilinçaltı tetiklenir. Aynı olayın tekrar yaşanacağı endişesi, korkusu yaşanır. Bunu çözmenin en etkili yolu bilinçaltına yerleşen araba kullanmaktan korkma veya binme fobisini hipnoterapi yöntemidir.

Bu yöntemle bilinçdışı zihninizle iletişim kuruyorsunuz. Zihninize yer eden ve korkunuzu oluşturan olayların kökenine iniliyor. Zihninize olumlu düşünceler yerleştirilerek, araba kullanma fobisi tedavi ediliyor. Korkularınızın yerine dikkatli ve bilinçli bir sürücü olduğunuzu kabul ediyorsunuz.

Araba Sürme Korkusu Nasıl Geçer?

Araba sürme korkusunu yenmek için araba korku kaynağına inilmesi gerekiyor. Trafikte karışılan bir kaza, büyük bir kazanın görülmesi, trafik kazasında bir yakınının kaybedilmesi gibi olaylar araba korkusu adı olan araba fobisini ortaya çıkarabiliyor. Bu korkuyla ömür boyu yaşamak zorunda değilseniz, çevrenizden veya uzman psikologlardan alacağınız destekle araba kullanmaktan korkmak duygunuzun üstesinden gelebilirsiniz.

Araba sürme korkusunu kendi kendinize telkin yaparak ortadan kaldırabilirsiniz. Araba sürmeye başlamadan önce kendinize cesaretlendirici cümleler söyleyebilirsiniz. Sanal gerçeklik ortamında araç sürerek, korkunuzun üzerine gidebilirsiniz.

Kendinizi hazır hissetmeden, asla sürücü koltuğuna oturmayın. Öncelikle heyecanı ve korkuyu üzerinizden atmanız gerekiyor. Araç park halindeyken, araç içinde nefes egzersizleri yaparak kendinizi hazırlayabilirsiniz. Bu konuda tecrübeli kişilerden yardım alabilirsiniz. Araca bindiğinizde elinizde, ayağınızda titremeler oluşabilir. Acele etmeden, bu titremeleri gidermelisiniz. Bunun için sakin kalmalı, derin nefes alıp, vermelisiniz.

Araba Fobisi | Sollama Korkusu

Aracına veya kendine güvenemeyen sürücülerde önündeki aracı sollama korkusu yaşanabiliyor. Bu durum genellikle sürmeyi yeni öğrenen kişilerde, sollarken kaza yaşanan, görünen olaylarda daha çok görülüyor. Bu korkuyu yenebilmek için kişinin önce kendisini sonra aracını çok iyi tanıması gerekiyor.

Bir aracı sollayabilmek için trafik bilgi ve becerinin tam olarak kazanılması gerekiyor. Bu beceri de hem teorik hem de pratik yolla kazanılıyor. Teorik olarak trafik bilgisi öğrenmek kolaydır. Önemli olan bunu trafikte uygulamaktır. Öncelikli olarak sakin çevre yolunda pratiğinizi geliştirmelisiniz. Araç pratiğini kazandıktan sonra, otoban gibi geniş bantlı yollara çıkmalısınız. Burada orta şeritte giderek, bir nevi ağır taşıtları sollamış oluyorsunuz.

Otobanda, araç sollama güvenini kazandıktan sonra, şehir içinde günün çok erken veya geç saatlerinde trafiğe çıkabilirsiniz. Bu saatlerde ağır vasıtalar trafikte olacağı için bunları rahatlıkla sollayarak, korkunuzun kaybolmasını sağlayabilirsiniz.

Araba Fobisi | Hız Korkusu

Trafik kazalarının nedenlerinden biri de aşırı hız yapmaktır. Aşırı hız nedeniyle oluşan kazalardaki görünümler birçok sürücüyü olumsuz etkiliyor. Trafikte hız yapınca kaza yapacakları korkusuna kapılıyorlar. Sürücünün burada dikkat etmesi gereken husus önemli olan aracı süratli kullanmak değil, dikkatli kullanmaktır. Bunun bilincinde olduğu sürece hız korkusu olmayacaktır.

Şehir içinde ortalama hız 50-70 arasındadır. Trafiğin akışına göre hızınızı ayarlayabilirsiniz. Bu ayarlamayı sürekli pratik yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Hız korkunuzu yenmek istiyorsanız otobana çıkabilirsiniz. Mutlaka hız yapmak zorunda değilsiniz. Öncelikle bunu kendinize telkin etmelisiniz. Sadece trafiği aksatmamak, akışı engellememek için normal hızı uygulamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Araba Kullanma Korkusu Telkin

Kendi kendine telkinlerle veya çevresinin yardımıyla araba korkusunu yenemeyen kişilere hipnoterapi yöntemi uygulanabiliyor. Hipnoz altında -uyku ile uyanıklık arasında- bulunan kişinin direk bilinçaltına giriliyor. Davranış, düşünce, duygularını değiştirmeye yönelik telkinler uygulanıyor.

Hipnoterapiyle bilinçaltına ulaşılıyor. Soruna yol açan etkenler tespit edilip, analizler yapılıyor. Örneğin; kişinin direksiyon başında olduğu, trafikte kırmızı ışıkta durduğu telkini verilir. Yeşil ışık yandığında arkada korna çalanları dikkate almaması, yavaşça hareket etmesi istenir.

Hipnoterapi yönteminden başka bilişsel-davranışçı terapi yöntemi bulunuyor. Bilişsel-davranışçı terapi yönteminde korkularınızın üstüne gidiyorsunuz. Öncelikle size nefes egzersizleri, trafikte korku, tedirginlik yaşamanıza yol açan etkenler karşısında neler yapmanız gerektiği öğretiliyor. Daha sonra direksiyon başına geçmeniz, nefes egzersizleri yapmanız, trafikte korkmanıza yol açan etkenler karşısında neler yapmanız gerektiğini uygulamanız gerekiyor.

Araba Kullanma Fobisi Olan Ünlüler

Araba kullanma fobisi sanatçı, siyasetçi, şarkıcı, model fark etmeksizin insanları olumsuz etkileyebiliyor. Ünlü olup da araba fobisi yaşayanları sizler için derledik;

  • Mustafa Sandal; Araba sürme korkusunu üstünden atan ünlü şarkıcı, trafikte tüp kamyonlarını görünce aracını sağa çekiyormuş. Tüp kamyonu iyice uzaklaştıktan sonra trafiğe tekrar çıkıyormuş.
  • Hazal Kaya; Trafik korkusu yaşayan ünlülerden. Genç oyuncu, hala TIR ve kamyonlardan çok korktuğunu belirtiyor.
  • Hande Ataizi; Güzel oyuncunun en büyük korkusu trafikte ölmek.

Araba Fobisi İçin Dua

Araba fobisi için telkinlerin yanı sıra dua ederek manevi yönden de kendinizi telkin edebilirsiniz. Allah’tan isteyerek, duanın gücüne inanarak, arabaya binerken dua ettiğinizde, korkularınız yok olacaktır. Korkuyu gidermenin yanı sıra dua sayesinde kaza ve beladan da korunmuş oluyorsunuz .

Kendinizi güvende ve rahat hissetmeniz için araba sürme korkusu dua çeşitleri bulunuyor. Arabaya bindiğinizde kontağı çevirmeden önce, besmele çekip, 3 defa Fatiha suresini okuyorsunuz. Daha sonra Zuhruf suresinin 13. ayetini okuyorsunuz. İsterseniz Hud suresi 41. ayetini, Kureyş suresini, Ayetel Kürsi’yi de okuyabilirsiniz.

Araçların hayatımızda önemli bir yer tuttuğu günümüzde, bazı insanlarda araba fobisi baş gösterebiliyor. Arabayı sürememenin yanı sıra binememe korkusu hayatlarını olumsuz etkileyebiliyor. Bu korku telkinlerle, nefes egzersizlerle, psikoterapiyle, hipnoterapiyle giderilebiliyor.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *