Araç sahipleri için zorunlu olan sigorta çeşidine verilen isimdir. 2918 sayılı Karayolları Trafik kanuna göre belirlenmiş olan zorunlu trafik sigortası meydana gelen hasarlı kazalarda karşı tarafın bedensel ve maddi zararları karşılar.
Sigorta, devlet tarafından belirlenen ve her yıl değişen ücret karşılığında zorunlu olarak yapılmaktadır. Trafik sigortası nedir ve neleri kapsar gibi birçok sorular sorulmaktadır. Bu sorulara cevap vereceğiz.
Düzenli olarak yapılmaktadır. Trafik sigortasını yaptıran kişi trafik kazalarında meydana gelen maddi durumlardan kurtulmakta karşı tarafın aracında meydana gelen hasarı karşılayan sigortadır. Karşı tarafın aracında bulunan sürücü ve yolcularda meydana gelen bedensel zararlar sigorta tarafından karşılanır.
Kusurlu olan sürücü kişiler de meydana gelen yaralanma ve ölümlü kazalarda sigorta kapsamı içerisine girer. Devlet tarafından zorunlu olarak yaptırılmaktadır. Sigorta yaptırmayanlar cezai işleme tabi tutulur.
Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılır?
Sigorta süresi 1 yıl olmaktadır. Sigorta poliçesi kanun gereği her yıl yenilenir. Sigorta yapan şirketler sigorta prim ücretlerini aracın ticari durumu, aracın türü gibi şartlarına bakarak değiştirme hakkına sahiptir. Sigorta poliçesi için sigorta şirketlerine teminatlar ve primler konusunda serbest oldukları konusunda devlet yetki vermiştir.
Trafik Sigortası Teminatları
Taşıt sigortası kapsamında olan zorunlu trafik sigortası limitleri ve teminatları devlet tarafından belirlenir. Sigorta şirketlerinde bu teminatlar aynıdır. Fiyat ve ödemeler şirketlere göre farklılık gösterir.
- Ölüm ve tedavi giderleri Kişi başı olmaktadır: Hasar meydana gelmiş ise her bir kişi için tedavi giderleri karşılanır.
- Kaza başına ölüm ve tedavi giderleri: Hasar meydana gelmiş ise kaza durumunda her bir kişi için ölüm ve tedavi giderleri karşılanır.
- Kaza başına göre maddi tutarlar: Kaza durumunda karşı tarafa ödenecek maddi zararlar.
Fakat trafik sigortasını yaptırdıktan sonra aracınız kiralanmış ise aracı kiralayan kişi ile araç sürücüsü sigorta kapsamına alınmaz. Aracı bedelsiz olarak bir kişiye verip de araç sürücüsü kaza yaparsa sigorta şirketi ödeme yapmaz. Bu gibi durumlarda kaza yapılmasında kusurlu olmaları nedeniyle sorumluluklar kendilerine ait olur.
Trafik Sigortasının Ödeme Yapmayacağı Durumlar
- Araç servis de ve taşınma durumlarında meydana gelecek zararları karşılamaz.
- Araç çalınma durumunda kaza yapar da başka araca zarar verirse bu zarar karşılanmaz.
- Trafik sigortası kaza olması durumunda size karşı açılmış olan Manevi tazminat davasında güvence sağlamaz.
- Yarışlar içerisinde yer almanız durumunda meydana gelen hasardan sorumlu değildir.
- Kaza anında araçta bulunan eşyalar sigorta kapsamına girmez.