«
yari-otomatik-vites-ozelligi

Yarı otomatik vites özelliği sürücüye kolay kullanım sağlaması ile konforlu bir araba kullanma deneyimi sunmaktadır. Bu tür arabalarda debriyaj pedalının bulunmaması hem büyük şehirlerde hem de uzun mesafede araba kullanmayı daha keyifli hale getirmektedir. Yarı otomatik vites arabalar tam otomatik vites arabalara göre daha fazla üretilmektedir.

Manuel vites kutusu ve yarı otomatik vites kutusu yapı itibariyle birbirinin aynısıdır. Manuel vites kullanımında yukardan debriyaja basıp vites değiştirme işlemi uygulanmaktadır. Yarı otomatik viteste ise yalnızca 2 adet vites robotu tarafından yapılmaktadır. Bunun sonunda vites değiştirmek ve debriyaja basmak durumunda kalınmamaktadır.

Yarı Otomatik Vitesli Araba Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yarı otomatik vites özelliği bulunan araba kullanımında bazı durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Vites kolu üzerinde yer alan göstergelerin yokuş ve rampa kalkışlarında kaydırma durumuna karşı fren pedalının doğru kullanılması gerekir. Araç kullanıma hazır hale geldiğinde vites kolunu D konumun getirmek oldukça önemlidir.

Vites geçişi esnasında aracın ileri doğru hareketini önlemek için fren pedalını basılı tutmak ayrıca dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yarı otomatik vites özelliği olan çoğu araçta yokuş kalkış desteği bulunmaktadır. Bu desteğe sahip olmayan araçların araç kalkış anında fren pedalını basılı tutmaları gerekmektedir.

Yarı Otomatik Vitesli Araba Arızaları

Yarı otomatik vitesli arabalarda bazı sık karşılaşılan arızalar olmaktadır.

  • Vites robotu arızası,
  • Vites geçişlerinde vuruntu,
  • Baskı balata arızası,
  • Şanzıman beyin arızası,
  • Şanzıman tesisatı arızası

Yarı Otomatik Vites ve Tam Otomatik Vitesli Araçlar Arasındaki Farklar

yari-otomatik-vites-ozelligi
Yarı Otomatik Vites Özelliği

Yarı otomatik vites özelliği olan ve tam otomatik vites özellikli araçlarda birtakım farklar olmaktadır. Bu farkların en önemlilerinden biri kavrama özelliğidir. Yarı otomatik vitesli araçlar tek kavrama ve çift kavramaya sahip olmaktadırlar. Tek kavramalılarda vites geçişi daha belirginken, çift kavramalılarda da ise vites geçişi daha hızlı ve akıcıdır.

Yarı otomatik şanzımanlı araçlarda hill holder diğer adıyla yokuş kalkış desteği yoksa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu özellik birçok araçta yer almaktadır.

Vites değişiminin yapılması tekerleklere verilen gücün değişmesi ile aynı anlama gelmektedir. Yarı otomatik vites özelliği olan araçlarda sürücüler bu güç aktarımını N,R,P,D kollarını kullanarak yapmaktadır. Bu işaretler aracın yarı otomatik özellikli olduğunun en büyük göstergesi olmaktadır.

Tam otomatik vitesli araçlar geleneksel bir otomatik vitese sahiptirler. Bu tür araçlarda vites geçişleri kademe olarak daha az ve vites geçişleri sarsıntısızdır. Bundan dolayı yarı otomatik vites özelliği olan arabalara göre yakıt tüketimi daha fazladır. Bu arabalara tam otomatik vitesli araba denmesinin en büyük nedeni yokuş kaydırma asistanına ihtiyaç olmamasıdır.

Yarı otomatik vites özelliği olan araba almak isteyenlerin kullanım esnasında bir herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına gerekli kontrolleri yaptırmaları gerekir. Vites geçişleri, balata baskı ve obd testleri yapılması gereken kontroller arasında yer almaktadır. Araba almadan önce bir uzmandan yardım almak bu anlamda daha doğru olacaktır.

Vitesli arabalar ile ilgili önerimiz: Renault Fluence Nasıl Araba?

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *